Author | Lopes, Aline Cristine Souza | |
Author | Santos, Luana Caroline dos | |
Author | Costa, Maria Fernanda Lima | |
Author | Caiaffa, Waleska Teixeira | |
Access date | 2014-11-12T12:07:23Z | |
Available date | 2014-11-12T12:07:23Z | |
Document date | 2011 | |
Citation | LOPES, Aline Cristine Souza et al. Nutritional factors associated with chronic non-communicable diseases - the Bambuí Project: a population-based study. Cadernos de Saúde Pública, 27(6): 1185-1191, 2011 | pt_BR |
ISSN | 0102-311X | |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/8796 | |
Abstract in Portuguese | É expressivo o aumento da ocorrência de doenças e agravos não transmissíveis. Identificar fatores referentes ao consumo alimentar, antropometria e medidas bioquímicas associados às doenças e agravos não transmissíveis em Bambuí, Minas Gerais, Brasil. Estudo transversal com amostra representativa de adultos e idosos de Bambuí. Foram avaliados dados antropométricos, bioquímicos e consumo de nutrientes. Participaram 409 indivíduos, 55,3% mulheres, com idade média de 40,6±16,0 anos. Verificaram-se 14% de obesidade associada ao triglicerídeos alto/muito alto e hipertensão arterial. Hipertensão arterial esteve presente em 22,4% e relacionou-se à idade > 60 anos, consumo insuficiente de proteínas, obesidade e colesterol elevado. Identificou-se diabetes em 3,7% da amostra associada à circunferência da cintura elevada, ácidos graxos saturados excessivo e hipertensão arterial. Os fatores associados às doenças e agravos não transmissíveis investigados foram obesidade, elevação do colesterol total, triglicerídeos e consumo excessivo de ácidos graxos saturados. A identificação destes fatores associados à ocorrência das doenças e agravos não transmissíveis poderá subsidiar futuras intervenções. | pt_BR |
Language | eng | pt_BR |
Publisher | Fundação Oswaldo Cruz | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
Subject in Portuguese | Consumo de Alimentos | pt_BR |
Subject in Portuguese | Antropometria | pt_BR |
Subject in Portuguese | Marcadores Biológicos | pt_BR |
Subject in Portuguese | Doença Crônica | pt_BR |
Title | Nutritional factors associated with chronic non-communicable diseases - the Bambuí Project: a population-based study | pt_BR |
Alternative title | Fatores nutricionais associados com doenças crônicas não transmissíveis - Projeto Bambuí: estudo de base populacional | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
DOI | 10.1590/S0102-311X2011000600015 | |
Abstract | The increase of chronic non-communicable diseases has been significant. The objective of this study was to identify factors related to food intake, anthropometry and biochemical measurements associated with chronic non-communicable diseases. It involved a cross-sectional study among a representative sample of adults and elderly people in Bambuí, Minas Gerais State, Brazil. Anthropometric, biochemical and nutrient intake data were evaluated. The study included 409 individuals (55.3% of whom were women), with a mean age of 40.6±16.0 years. There was found to be a 14% rate of obesity associated with high/very high triglycerides and arterial hypertension. Arterial hypertension was present in 22.4% of subjects and correlated with age > 60 years, insufficient protein intake, obesity and high cholesterol. Diabetes was found in 3.7% and was associated with large waist circumference, excessive saturated fatty acids and arterial hypertension. The factors associated with chronic non-communicable diseases were obesity, high total cholesterol, triglycerides and excessive consumption of saturated fatty acids. The identification of the nutritional factors associated with chronic non-communicable diseases can support future interventions. | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Belo Horizonte, MG, Brasil | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Belo Horizonte, MG, Brasil | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Núcleo de Estudos em Saúde Pública e Envelhecimento. Belo Horizonte, MG, Brasil/Universidade Federal de Minas Gerais. Belo Horizonte, Brasil | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Minas Gerais. Faculdade de Medicina. Belo Horizonte, MG, Brasil | pt_BR |
Subject | Food Consumption | pt_BR |
Subject | Anthropometry | pt_BR |
Subject | Biological Markers | pt_BR |
Subject | Chronic Disease | pt_BR |