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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/17713
VALIDAÇÃO DE METODOLOGIA ANALÍTICA DE DOSEAMENTO DOS ÁCIDOS TRITERPÊNICOS EM EXTRATO DA ESPÉCIE ROSMARINUS OFFICINALIS
Bittencourt, Thissiane | Date Issued:
2015
Alternative title
validation of analytical methodology for determination of triterpenic acids extract of Rosmarinus officinalis speciesAuthor
Advisor
Comittee Member
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia em Fármacos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
Os requisitos para registro de medicamentos fitoterápicos, corretamente, estão se igualando aos dos medicamentos sintéticos e entre estes requisitos está o desenvolvimento e validação de metodologias analíticas para todas as etapas de produção de fitoterápicos. A validação garante que a metodologia é adequada sendo seus resultados confiáveis. Os ácidos oleanólico, betulínico e ursólico são de ocorrência ampla na natureza, possuem várias atividades farmacológicas relatadas, como anti-inflamatória e anti-cancerígena e estão presentes em grandes quantidades em espécies de fácil manejo como a Rosmarinus officinalis. O objetivo deste trabalho foi validar a metodologia de doseamento dos ácidos triterpênicos em extratos da espécie Rosmarinus officinalis. Este método dará suporte ao projeto de isolamento dos ácidos triterpênicos para uma futura certificação como material de referência.
Abstract
The registration requirements for herbal medicines are, correctly, matching to those of synthetic drugs. Among these requirements is the submission of validated analytical methods for all production steps. Validation ensures that the method is suitable for its intended use by presenting reliable results. Oleanolic acid, betulinic and ursolic acids have a wide occurrence in nature, have several reported pharmacological properties, such as anti-inflammatory and anti-carcinogenic, and are present in large quantities in easily
manageable species such as Rosmarinus officinalis. The objective of this study was to validate the analytical method for the determination of triterpenic acids in extracts of the Rosmarinus officinalis species. This method will support the project for the isolation of these triterpenic acids and their further certification.
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