Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/170
Type
ArticleCopyright
Restricted access
Embargo date
2030-12-31
Collections
- IFF - Artigos de Periódicos [1263]
Metadata
Show full item record
ANÁLISE DO CONTEÚDO ENERGÉTICO DO LEITE HUMANO ADMINISTRADO A RECÉM-NASCIDOS DE MUITO BAIXO PESO AO NASCIMENTO
Manipulação de Alimentos
Recém-Nascido de muito Baixo Peso
Leite Humano
Calorimetria
Valor Nutritivo
Alternative title
Assessment of the energy content of human milk administered to very low birth weight infantsAuthor
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Fernandes Figueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Fernandes Figueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Fernandes Figueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Fernandes Figueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Fernandes Figueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Fernandes Figueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Fernandes Figueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Fernandes Figueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Fernandes Figueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
Objetivo: Avaliar e comparar o conteúdo energético do leite humano cru e do leite humano processado oferecidos aos recémnascidos com peso de nascimento menor que 1.500 g no Instituto Fernandes Figueira. Métodos: Foram avaliadas alíquotas com 0,5 ml de leite humano cru e de leite humano processado, determinando-se primeiramente o crematócrito e, posteriormente, por meio da aplicação de fórmulas matemáticas, o teor energético. Foram avaliadas 462 amostras de leite humano, sendo 401 de leite humano processado e 61 de leite humano cru. Resultados: A média do percentual de gordura obtida foi de 3,0±1,2% no leite humano processado e de 8,9±4,6% no leite humano cru (p < 0,001). A média do conteúdo energético calculado foi de 53,6±7,2 kcal/100 ml no leite humano processado e de 85,9±27,9 kcal/100 ml no leite humano cru (p < 0,001). Conclusão: Foram encontrados percentual de gordura e conteúdo energético significativamente menores no leite humano processado em relação ao leite humano cru, sugerindo que o processo de manipulação pode afetar a qualidade do leite humano processado ofertado aos recém-nascidos.
Abstract
Objectives: To assess the nutritional and body composition of two Brazilian indigenous populations by comparing their nutritional status. Methods: 95 children from Alto Xingu and 69 from Ikpeng were evaluated, ages ranged from 24 to 117 months. The study was performed in the Xingu Indigenous Park. Data collected were: age, weight, height, skin folds, arm circumference, resistance and reactance. The z-scores were calculated and classified according to the parameters defined by the National Center for Health Statistics (NCHS 2000). Shortness was defined as length or stature below -2, underweight as body mass index below -2, and overweight as body mass index above 2. Results: Among children from Alto Xingu, the prevalence of shortness was 8.4%, while among Ikpengs the prevalence was 37.7% (p < 0.001). Underweight was diagnosed in 12.5% of Ikpeng's children. Values of fat-free mass were greater for children from Alto Xingu and no case of obesity was found. CONCLUSION: In this study, Ikpeng's children showed higher incidences of short stature and low weight than the Altoxingu's children. Data regarding body composition have greater values among children from Alto Xingu, thus we conclude that nutritional status among children from Alto Xingu is better than the one found among the Ikpeng's children.
DeCS
Gorduras na DietaManipulação de Alimentos
Recém-Nascido de muito Baixo Peso
Leite Humano
Calorimetria
Valor Nutritivo
Share