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Sustainable Development Goals
03 Saúde e Bem-EstarCollections
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ADOÇÃO DOS COMPORTAMENTOS SAUDÁVEIS E RECOMENDAÇÕES RECEBIDAS NOS ATENDIMENTOS DE SAÚDE ENTRE HIPERTENSOS E DIABÉTICOS NO BRASIL, 2019
Promoção da saúde
Área de atendimento em saúde
Longevidade
Qualidade de vida
Brasil
Alternative title
Healthy lifestyle and recommendations in health care among hypertensive and diabetic patients in Brazil, 2019Author
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Ministry of Health. Secretariat of Health Surveillance. Department of Health Analysis and Surveillance of Non-Communicable Diseases. Brasília, DF, Brazil.
Universidade Estadual de Campinas. School of Medical Sciences. Public Health Department. Campinas, SP, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Nursing School. Maternal Child Nursing and Public Health Department. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Ministry of Health. Secretariat of Health Surveillance. Department of Health Analysis and Surveillance of Non-Communicable Diseases. Brasília, DF, Brazil.
Universidade Estadual de Campinas. School of Medical Sciences. Public Health Department. Campinas, SP, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Nursing School. Maternal Child Nursing and Public Health Department. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Abstract in Portuguese
Objetivo: Estimar as prevalências dos comportamentos saudáveis entre os indivíduos de 30 anos ou
mais com diagnóstico de hipertensão arterial e diabetes mellitus utilizando as informações da Pesquisa Nacional
de Saúde, 2019. Métodos: Estudo corte-transversal com amostragem por conglomerados e amostra aleatória
simples nos três estágios. Os indivíduos foram agregados segundo as seguintes condições: ter hipertensão arterial;
ter apenas hipertensão arterial; ter diabetes mellitus; ter apenas diabetes mellitus; ter apenas hipertensão arterial
e diabetes mellitus; não ter doença crônica não transmissível. Foram utilizados modelos de regressão de Poisson
e razões de prevalências brutas e ajustadas por sexo, grupo de idade e grau de escolaridade. As proporções de
recomendações recebidas entre os hipertensos e diabéticos foram estimadas por tipo de atendimento (público/
privado). Resultados: Foram analisados 69.285 indivíduos com 30 anos ou mais. Comparados aos indivíduos
sem doença crônica não transmissível, as prevalências de consumo de frutas e hortaliças ≥5 dias na semana
foram significativamente maiores entre os hipertensos, 39,9% (intervalo de confiança — IC95% 38,8–41,0) e
diabéticos, 42,8% (IC95% 40,7–44,9). Contudo, as de não ter consumido alimento ultraprocessado foram baixas,
19,7% (IC95% 18,9–20,6) e 21,9% (IC95% 20,3–23,5), respectivamente. As prevalências de não fumar alcançaram
valores próximos a 90% e razões de prevalência significativas, enquanto a prática de atividade física teve níveis
inferiores a 30% e razões de prevalências não significativas. As proporções de recomendações recebidas para
alimentação saudável alcançaram 90%, mas foram próximas a 70% para não fumar. Conclusões: É preciso
estimular a prática dos estilos de vida saudáveis e prover informações sobre os benefícios da atividade física e
os efeitos nocivos da alimentação não saudável para o bem-estar e o envelhecimento com qualidade.
Abstract
Objective: To estimate prevalence of healthy behaviors among individuals aged 30 years or more,
diagnosed with arterial hypertension and diabetes mellitus, using information from the National Health Survey,
2019. Methods: Cross-sectional study with cluster sampling and simple random sampling in three stages. Individuals
were aggregated according the following conditions: having arterial hypertension; arterial hypertension only;
diabetes mellitus; diabetes mellitus only; arterial hypertension and diabetes mellitus only; without chronic noncommunicable diseases. Poisson regression models and crude and adjusted prevalence ratios for sex, age group,
and schooling were used. The proportion of recommendations received by patients with arterial hypertension
and diabetes mellitus was estimated by type of care (public/private). Results: A total of 69,285 individuals aged
30 years or more was analyzed. Compared to individuals without non-communicable diseases, prevalence of
consumption of fruits and vegetables ≥5 days a week was significantly higher among individuals with arterial
hypertension (39.9% - 95%CI 38.8–41.0) and those with diabetes mellitus (42.8% - 95%CI 40.7–44.9). However,
estimates of not having consumed ultra-processed food were low, 19.7% (95%CI 18.9–20.6) and 21.9% (95%CI
20,3–23.5), respectively. Prevalence of not smoking reached values close to 90% and significant prevalence ratios,
whereas the practice of physical activity had levels below 30% and non-significant prevalence ratios. The proportion
of healthy eating recommendations reached 90%, but it was close to 70% for not smoking. Conclusions: It is
necessary to encourage the practice of healthy lifestyles and provide information about the benefits of physical
activity and the harmful effects of unhealthy eating for well-being and aging with quality.
Keywords in Portuguese
Comportamentos saudáveisPromoção da saúde
Área de atendimento em saúde
Longevidade
Qualidade de vida
Brasil
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