Use este identificador para citar ou linkar para este item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/58113
ESSENTIAL OILS BLOCK CELLULAR ENTRY OF SARS‑COV‑2 DELTA VARIANT
Autor(es)
Afiliação
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária e Processamento Tecnológico de Produtos de Origem Animal. Niterói, RJ, Brasil.
The City University of New York. Borough of Manhattan Community College. Science Department. New York, NY, USA / Population Council. Center for Biomedical Research. New York, NY, USA.
Population Council. Center for Biomedical Research. New York, NY, USA.
Population Council. Center for Biomedical Research. New York, NY, USA.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária e Processamento Tecnológico de Produtos de Origem Animal. Niterói, RJ, Brasil.
The City University of New York. Borough of Manhattan Community College. Science Department. New York, NY, USA / Population Council. Center for Biomedical Research. New York, NY, USA.
Population Council. Center for Biomedical Research. New York, NY, USA.
Population Council. Center for Biomedical Research. New York, NY, USA.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Resumo em Inglês
Aiming to fll a gap in the literature, we aimed to identify the most promising EOs blocking in vitro cellular entry of SARS-CoV-2 delta variant without conferring human cytotoxicity and provide insights into the infuence of their composition on these activities. Twelve EOs were characterized by gas chromatography coupled to mass spectrometry. The antiviral and cytotoxicity activities were determined using the cell-based pseudoviral entry with SARS-CoV-2 delta pseudovirus and the XTT assay in HeLa cells expressing human angiotensin-converting enzyme 2 (HeLa ACE-2), respectively. Syzygium aromaticum, Cymbopogon citratus, Citrus limon, Pelargonium graveolens, Origanum vulgare, “Illicium verum”, and Matricaria recutita showed EC50 lowered or close to 1 µg/mL but also the lowest CC50 (0.20–1.70 µg/mL), except “I. verum” (30.00 µg/mL). Among these, “I. verum”, C. limon, P. graveolens and S. aromaticum proved to be promising alternatives for SARS-CoV-2 delta variant inhibition (therapeutic index above 4), which possibly was related to the compounds (E)-anetole, limonene and beta-pinene, citronellol, and eugenol, respectively.
Compartilhar