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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/55251
INHIBITION OF DIGESTIVE ENZYMES (α-AMYLASE, αGLUCOSIDASE, LIPASE, TRYPSIN) BY AQUEOUS HIBISCUS SABDARIFFA L. (MALVACEAE) EXTRACT
Título alternativo
Inibição de enzimas digestivas (α-amilase, α-glicosidase, lipase, tripsina) pelo extrato aquoso de Hibiscus sabdariffaAutor(es)
Afiliação
Universidade Federal de Lavras. Faculdade de Ciências da Saúde. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Instituto de Ciências Naturais. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Faculdade de Ciências da Saúde. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Instituto de Ciências Naturais. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Instituto de Ciências Naturais. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Instituto de Ciências Naturais. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Faculdade de Ciências da Saúde. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Instituto de Ciências Naturais. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Instituto de Ciências Naturais. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Resumo em Inglês
A considerable portion of the world population uses medicinal plants to treat chronic diseases. In this context, hibiscus (Hibiscus sabdariffa L. - Malvaceae) stands out for its supposed hypoglycemic and slimming effect. The present work aimed to carry out enzyme inhibition tests for aqueous hibiscus extracts, as a possible mechanism of action related to the supposed slimming and hypoglycemic effects. The inhibition of four digestive enzymes (α-amylase, α-glucosidase, lipase and trypsin) was tested before and after exposure to a simulated gastric fluid. In addition, a molecular anchorage study was carried out, in order to highlight possible molecular interactions between target and ligand. The results showed that the aqueous extract of hibiscus, in the proportion 1:10 (w/v), inhibits only α-glucosidase. It was observed that cyanidin-3-sambubioside, has interaction with the enzyme with properties similar to acarbose, which corroborates the possibility of the presence of an inhibitory effect in the aqueous extract of hibiscus.
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