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MERCURIAL CONTAMINATION: A CONSUMER HEALTH RISK ASSESSMENT CONCERNING SEAFOOD FROM A EUTROPHIC ESTUARY IN SOUTHEASTERN BRAZIL
Molusco
Quociente de perigo
Mercúrio
Baía de Guanabara
Rio de Janeiro
Author
Affilliation
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em HIgiene Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico (LADETEC). Centro de Análise de Alimentos (NAL) / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Molecular Biologia (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico (LADETEC). Centro de Análise de Alimentos (NAL) / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Molecular Biologia (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal da Paraíba. Departamento de Zootecnia. Centro de Ciências Agrárias. Areia, PB, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico (LADETEC). Centro de Análise de Alimentos (NAL) / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Molecular Biologia (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliacão e Promocão da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Biociências. Laboratório de Ictiologia Teórica e Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em HIgiene Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico (LADETEC). Centro de Análise de Alimentos (NAL) / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Molecular Biologia (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Pós-Graduação em Vigilância Sanitária (PPGVS). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Graduação em Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico (LADETEC). Centro de Análise de Alimentos (NAL) / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Molecular Biologia (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal da Paraíba. Departamento de Zootecnia. Centro de Ciências Agrárias. Areia, PB, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico (LADETEC). Centro de Análise de Alimentos (NAL) / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Molecular Biologia (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliacão e Promocão da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Biociências. Laboratório de Ictiologia Teórica e Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em HIgiene Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico (LADETEC). Centro de Análise de Alimentos (NAL) / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Molecular Biologia (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Pós-Graduação em Vigilância Sanitária (PPGVS). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Graduação em Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Mercury (Hg) contamination has increased in the last decades, resulting in human
consumption concerns mainly in developing countries. In this context, this study aimed
to carry out a health risk assessment regarding the consumption of swimming crabs,
shrimp and squid species caught in different regions of the Guanabara Bay, Rio de
Janeiro, Brazil. For this purpose, we used calculations that indicated the Estimated
Monthly Intake (EMI), Maximum Monthly Intake Rate (IRmm) and Hazard Quotient (HQ). As
the target population, the mean weight corresponding to men and women children aged
12 years, young people aged 24 years, and middle-aged people (adults) aged 54 years
were used, taking into account the female and male gender. In the studied seafood, the
EMI (0.0001 to 0.0006 mg.kg.month-1) was below the monthly intake limit and IRmm
(10.3 to 34.8 kg month-1) indicates that large quantities of seafood can be consumed by
the population studied, unless the safe limit of monthly intake of the contaminant is
reached. The hazard quotient (0.4 to 1.4) indicate potential risks health of children eating
swimming crabs and squid and young women eating swimming crabs. Our study also
highlights the importance of risk assessments, as even when seafood contains Hg
concentrations below established limits, consumption variables must be taken into
account, so as not to underestimate the potential health risks.
Keywords in Portuguese
CrustáceoMolusco
Quociente de perigo
Mercúrio
Baía de Guanabara
Rio de Janeiro
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