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Acceso abierto
Objetivos de Desarrollo Sostenible
02 Fome zero e agricultura sustentávelColecciones
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COVID-19 PANDEMIC IMPLICATIONS FOR FOOD AND NUTRITION SECURITY IN BRAZIL
Pandemia
Segurança nutricional
Políticas públicas
Assistência Alimentar
SARS-CoV-2
Autor
Afiliación
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Departamento Ciência da Nutrição. Salvador, BA, Brasil / Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil.
Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil.
University of Nottingham. Nottingham, Reino Unido.
Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal do Sul da Bahia. Campus Jorge Amado. Itabuna, BA, Brasil.
Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil.
Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimentos para Saúde. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Departamento Ciência da Nutrição. Salvador, BA, Brasil
Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil.
University of Nottingham. Nottingham, Reino Unido.
Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal do Sul da Bahia. Campus Jorge Amado. Itabuna, BA, Brasil.
Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil.
Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimentos para Saúde. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Departamento Ciência da Nutrição. Salvador, BA, Brasil
Resumen en ingles
The emergence of COVID-19 in Brazil further explained the massive discrepancy between different social realities coexisting in the country, rekindling the discussions about food and nutrition security, similarly to what has been happening in other countries facing the same pandemic situation. In this paper, we argue that the risks to hunger and food security in Brazil have been present since 2016 and are now being exacerbated due to the emergence of the COVID-19 epidemic. This situation requires knowing the extent and magnitude of the issue and articulation of measures in the three governmental spheres(federal, municipal and state) to ensure access to adequate and healthy food and reduce the disease’s adverse effectson the diet, health, and nutrition among the most vulnerable people. Thus, this work aims to contribute to the debate on the measures to be adopted by governments and society to promote and ensure food and nutrition security and prevent insecurity and the expansion of hunger during and after the social and health crisis created by the pandemic.
Palabras clave en portugues
COVID-19Pandemia
Segurança nutricional
Políticas públicas
Assistência Alimentar
SARS-CoV-2
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