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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/45437
THE COVID-19 PANDEMIC AND CHANGES IN ADULT BRAZILIAN LIFESTYLES: A CROSS-SECTIONAL STUDY, 2020
Coronavirus Infections
Risk Factors
Life Style
Cross-Sectional Studies
COVID-19
Autor(es)
Malta, Deborah Carvalho
Szwarcwald, Celia Landmann
Barros, Marilisa Berti de Azevedo
Gomes, Crizian Saar
Machado, Ísis Eloah
Souza Júnior, Paulo Roberto Borges de
Romero, Dália Elena
Lima, Margareth Guimaraes
Damacena, Giseli Nogueira
Pina, Maria de Fátima
Freitas, Maria Imaculada de Fátima
Werneck, André O.
Silva, Danilo Rodrigues Pereira da
Azevedo, Luiz Otavio de
Gracie, Renata
Szwarcwald, Celia Landmann
Barros, Marilisa Berti de Azevedo
Gomes, Crizian Saar
Machado, Ísis Eloah
Souza Júnior, Paulo Roberto Borges de
Romero, Dália Elena
Lima, Margareth Guimaraes
Damacena, Giseli Nogueira
Pina, Maria de Fátima
Freitas, Maria Imaculada de Fátima
Werneck, André O.
Silva, Danilo Rodrigues Pereira da
Azevedo, Luiz Otavio de
Gracie, Renata
Afiliação
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Ciências Médicas. Campinas, SP, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Ouro Preto. Escola de Medicina. Ouro Preto, MG, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Ciências Médicas. Campinas, SP, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade de São Paulo. Escola de Saúde Pública. São Paulo, SP, Brazil.
Universidade Federal de Sergipe. Departamento de Educação Física. São Cristóvão, SE, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Ciências Médicas. Campinas, SP, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Ouro Preto. Escola de Medicina. Ouro Preto, MG, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Ciências Médicas. Campinas, SP, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade de São Paulo. Escola de Saúde Pública. São Paulo, SP, Brazil.
Universidade Federal de Sergipe. Departamento de Educação Física. São Cristóvão, SE, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Resumo em Inglês
Objective: To describe lifestyle changes with regard to consumption of tobacco and alcohol, food intake and physical activity, in the period of social restriction resulting from the COVID-19 pandemic. Methods: This is a cross-sectional study conducted in Brazil with data from the ConVid online health behavior survey. The data were collected via an online questionnaire answered by the survey participants. Post-stratification procedures were used to calculate prevalence rates and 95% confidence intervals. Results: 45,161 individuals aged 18 years or more participated. During the period of social restriction participants reported a decrease in practicing physical activity and an increase in time spent using computers or tablets or watching TV, intake of ultra-processed foods, number of cigarettes smoked and alcoholic beverage consumption. Differences were observed according to sex and age group. Conclusion: The results indicate a worsening of lifestyles and an increase in health risk behaviors.
Palavras-chave em inglês
QuarantineCoronavirus Infections
Risk Factors
Life Style
Cross-Sectional Studies
COVID-19
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