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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/45435
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ASSOCIATIONS OF SEDENTARY BEHAVIOURS AND INCIDENCE OF UNHEALTHY DIET DURING THE COVID-19 QUARANTINE IN BRAZIL
Feeding behaviour
Health behaviour
Social distancing
COVID-19
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/44262
Autor
Afiliación
University of São Paulo. Department of Nutrition, School of Public Health. São Paulo, SP, Brazil.
Federal University of Sergipe. Department of Physical Education. São Cristóvão, SE, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Programa de Pós-Graduação em Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Programa de Pós-Graduação em Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Campinas. Department of Public Health, School of Medical Sciences. Campinas, SP, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Federal University of Sergipe. Department of Physical Education. São Cristóvão, SE, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Programa de Pós-Graduação em Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Programa de Pós-Graduação em Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Campinas. Department of Public Health, School of Medical Sciences. Campinas, SP, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Resumen en ingles
Objective: Our aim was to analyse the association of change patterns on TV-viewing and computer/tablet use and incidence of elevated consumption of ultra-processed food consumption and lower consumption of fruits and vegetables during the COVID-19 pandemic. Design: Data of 39 208 Brazilian adults from a Behaviour Web Survey were used. Unhealthy nutrition habits were eating fruits or vegetables for <5 d/week and ultraprocessed food (sugary foods, snacks, ready-to-eat frozen foods and embedded foods) for ≥5 d/week. For incidence indicators, we only considered participants without unhealthy behaviour before the quarantine. We created four categories of change in TV-viewing and computer/tablet use, considering a cut-off point of 4 h/d for each behaviour (1 – consistently low, 2 – become low during the quarantine, 3 – become high during the quarantine or 4 – consistently high). Analyses were adjusted for sex, age group, highest academic achievement, per capita income, working status during the quarantine, skin colour and adherence to the quarantine. Setting: Brazil. Participants: Brazilian adults (nationally representative). Results: Logistic regression models revealed that high TV-viewing and computer/ tablet use incidence were associated with higher odds for elevated frequency of ultra-processed food consumption (TV-viewing: OR 1·70; 95 % CI 1·37, 2·12; computer/tablet: OR 1·73; 95 % CI 1·31, 2·27) and low consumption of fruit and vegetables (TV-viewing: OR 1·70; 95 % CI 1·29, 2·23; computer/tablet: OR 1·53; 95 % CI 1·08, 2·17) incidence. Consistent high computer/tablet use also
presented higher odds for incidence of elevated frequency of ultra-processed food consumption. Conclusions: Participants with incidence of sedentary behaviours were also more likely to present incidence of unhealthy diet during the COVID-19 pandemic quarantine.
Palabras clave en ingles
Sedentary behaviourFeeding behaviour
Health behaviour
Social distancing
COVID-19
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