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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/44262
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PreprintDerechos de autor
Acceso abierto
Objetivos de Desarrollo Sostenible
2 Fome zero e agricultura sustentávelColecciones
- ICICT - Preprint [10]
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ASSOCIATIONS OF SEDENTARY BEHAVIORS AND INCIDENCE OF UNHEALTHY DIET DURING THE COVID-19 QUARANTINE IN BRAZIL
Comportamento alimentar
Comportamento de saúde
Distanciamento social
COVID-19
Sedentary behavior
Feeding behavior
Health behavior
Social distancing
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/45435
Autor
Afiliación
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Nutrição. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Federal de Sergipe. Centro de Ciências Biológicas e da Saúde. Departamento de Educação Física. São Cristóvão, SE, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Departamento de Enfermagem Materno-Infantil e Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Departamento de Enfermagem Materno-Infantil e Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Ciências Médicas. Departamento de Saúde Coletiva. Campinas, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal de Sergipe. Centro de Ciências Biológicas e da Saúde. Departamento de Educação Física. São Cristóvão, SE, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Departamento de Enfermagem Materno-Infantil e Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Departamento de Enfermagem Materno-Infantil e Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Ciências Médicas. Departamento de Saúde Coletiva. Campinas, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Resumen en ingles
Objective: Our aim was to analyze the association of change patterns on TV-viewing and computer/tablet use and incidence of elevated consumption of ultra-processed food consumption and lower consumption of fruits and vegetables during the COVID-19 pandemic. Design: Data of 39,208 Brazilian adults from the Behavior Web Survey were used. Unhealthy nutrition habits were eating fruits or vegetables (< 5 day/week) and ultra-processed food (sugary foods, snacks, ready-to-eat frozen foods and embedded foods) (5 days/week). For incidence indicators, we only considered participants without the unhealthy behavior before the quarantine. We created four categories of change in TV-viewing and computer/tablet use, considering a cut-off point of 4h/d for each behavior (1-consistently low, 2-become low during the quarantine, 3-become high during the quarantine or 4-consistently high). Analyses were adjusted for sex, age group, highest academic achievement, per capita income, working status during the quarantine, skin color and adherence to the quarantine. Setting: Brazil. Participants: Brazilian adults (nationally representative). Results: Logistic regression models revealed that high TV-viewing and computer/tablet use incidence were associated with higher odds for elevated frequency of ultra-processed food consumption (TV-viewing: OR: 1.70; 95%CI: 1.37 to 2.12; computer/tablet: 1.73; 1.31 to 2.27) and low consumption of fruit and vegetables (TV-viewing: 1.70; 1.29 to 2.23; computer/tablet: 1.53; 1.08 to 2.17) incidence. Consistent high computer/tablet use also presented higher odds for incidence of elevated frequency of ultra-processed food consumption. Conclusions: Participants with incidence of sedentary behaviors were more likely to also present incidence of unhealthy diet during the COVID-19 pandemic quarantine.
Palabras clave en portugues
Comportamento sedentárioComportamento alimentar
Comportamento de saúde
Distanciamento social
COVID-19
Palabras clave en ingles
COVID-19Sedentary behavior
Feeding behavior
Health behavior
Social distancing
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