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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/42624
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ArtigoDireito Autoral
Acesso aberto
Objetivos de Desenvolvimento Sustentável
02 Fome zero e agricultura sustentávelColeções
- IOC - Artigos de Periódicos [12747]
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LISTERIA MONOCYTOGENES IN EXPORT-APPROVED BEEF FROM MATO GROSSO, BRAZIL: PREVALENCE, MOLECULAR CHARACTERIZATION AND RESISTANCE TO ANTIBIOTICS AND DISINFECTANTS
Resistência antimicrobiana
Segurança alimentar
Carne
Hipoclorito de sódio
Beef
Food safety
Listeria monocytogenes
PFGE
Sodium hypochlorite
Autor(es)
Afiliação
Universidade Federal do Mato Grosso. Faculdade de Nutrição. Cuiabá, MT, Brasil.
Universidade Federal do Mato Grosso. Faculdade de Nutrição. Cuiabá, MT, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Mato Grosso. Faculdade de Nutrição. Cuiabá, MT, Brasil.
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso. Faculdade de Ciências Animais. Alta Floresta, MT, Brasil.
Universidade Federal do Mato Grosso. Faculdade de Nutrição. Cuiabá, MT, Brasil.
Universidade Federal do Mato Grosso. Faculdade de Nutrição. Cuiabá, MT, Brasil.
Universidade Federal do Mato Grosso. Faculdade de Nutrição. Cuiabá, MT, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Mato Grosso. Faculdade de Nutrição. Cuiabá, MT, Brasil.
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso. Faculdade de Ciências Animais. Alta Floresta, MT, Brasil.
Universidade Federal do Mato Grosso. Faculdade de Nutrição. Cuiabá, MT, Brasil.
Universidade Federal do Mato Grosso. Faculdade de Nutrição. Cuiabá, MT, Brasil.
Resumo em Inglês
The Brazilian state of Mato Grosso is the largest producer and exporter of beef in the country,
but few studies of relevance have been conducted to evaluate the microbiological safety of its products.
This study aimed to estimate the prevalence of Listeria monocytogenes (LM) in export-approved beef
from Mato Grosso and to characterize the isolates in terms of molecular properties and antimicrobial
resistance. From a total of 50 samples analyzed, Listeria sp. was isolated in 18 (36% prevalence).
Listeria monocytogenes was confirmed in 6 (12% prevalence). Among the serotype groups assessed by
multiplex PCR, serotype 4 (4b, 4d or 4e) was the most prevalent. Although antibiotic resistance was
not an issue, two strains isolated from different plants showed high resistance to sodium hypochlorite.
Overall, this scenario causes concern because it puts at risk not only the Brazilian customer, but also
the population of countries that import beef from Mato Grosso.
Palavras-chave
Listeria monocytogenesResistência antimicrobiana
Segurança alimentar
Carne
Hipoclorito de sódio
Palavras-chave em inglês
Antimicrobial resistanceBeef
Food safety
Listeria monocytogenes
PFGE
Sodium hypochlorite
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