Use este identificador para citar ou linkar para este item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/30574
Tipo de documento
ArtigoDireito Autoral
Acesso restrito
Data de embargo
2030-01-01
Coleções
- IOC - Artigos de Periódicos [12791]
Metadata
Mostrar registro completo
ANTIMICROBIAL SUSCEPTIBILITY AND SEROVARS OF SALMONELLA CIRCULATING IN COMMERCIAL POULTRY CARCASSES AND POULTRY PRODUCTS IN BRAZIL
Suscetibilidade Antimicrobiana
Serovares
Carcaças Avícolas Comerciais
Produtos Avícolas
Brasil
Salmonella
Serovars
Commercial Poultry Carcasses
Poultry Products
Brazil
Autor(es)
Afiliação
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Tecnologia. Seropédica, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório Nacional de Referência em Enteroinfecções Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil
Resumo em Inglês
Antimicrobial resistance was evaluated for 12,582 strains of Salmonella isolated by public and private laboratories from
commercial poultry carcasses and poultry products from different regions in Brazil between 2007 and 2011. These isolates were
submitted unsolicited to the National Reference Laboratory for Bacterial Enteroinfections, Oswaldo Cruz Institute, Oswaldo Cruz
Foundation, Rio de Janeiro, Brazil, for conclusive antigenic characterization. The prevalent Salmonella enterica serogroups were
O:4 (B) (28.9%), O:9 (D1) (22.3%), O:21 (L) (15.9%), and O:7 (C1) (14.3%); the most prevalent serovars were Enteritidis,
Minnesota, Typhimurium, Schwarzengrund, and Mbandaka. The antimicrobial susceptibility profiles of 1,234 strains indicated
that 54.5% were resistant to up to eight antimicrobial drugs. Multidrug resistance (three or more classes) was observed in 16.4%
of the strains, with 190 distinct patterns. The results showed increased resistance to ampicillin (12.4 to 18.9%), tetracycline
(<15.2 to <18.9%), and gentamicin (f7.0 to <9.6%) during the study period. Decreased resistance to nitrofurans (61.9 to 9.2%),
quinolones (44.4 to 15.5%), and folate inhibitors (11.7 to 7.2%) was observed. Resistance to third-generation cephalosporins was
detected in 5.5% of the strains throughout the study period; resistance to fluoroquinolones has been observed in 0.3% of the
strains since 2009. These findings highlight the importance of surveillance along the food chain for detection of altered patterns
among foodborne zoonotic bacteria that are important to public health.
Palavras-chave
SalmonellaSuscetibilidade Antimicrobiana
Serovares
Carcaças Avícolas Comerciais
Produtos Avícolas
Brasil
Palavras-chave em inglês
Antimicrobial SusceptibilitySalmonella
Serovars
Commercial Poultry Carcasses
Poultry Products
Brazil
Compartilhar