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TOXICITY MECHANISMS OF ONION (ALLIUM CEPA) EXTRACTS AND COMPOUNDS IN MULTIDRUG RESISTANT ERYTHROLEUKEMIC CELL LINE
apoptose e / ou necrose
Danos no DNA
Fenótipo MDR
célula tumoral
cebola (Allium cepa)
apoptosis and/or necrosis
DNA damage
MDR phenotype
onion (Allium cepa)
tumoral cell
Autor
Afiliación
Universidade Federal do Rio Grande. Instituto de Ciências Biológicas. Rio Grande, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande. Programa de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas, Fisiologia Animal Comparada. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Instituto de Ciências Biológicas. Rio Grande, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande. Programa de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas, Fisiologia Animal Comparada. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Escola de Química e Alimentos. Laboratório de Ciência de Alimentos. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Programa de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas, Fisiologia Animal Comparada. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Escola de Química e Alimentos. Laboratório de Análises de Compostos Orgânicos e Metais. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Instituto de Ciências Biológicas. Rio Grande, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande. Programa de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas, Fisiologia Animal Comparada. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Escola de Química e Alimentos. Laboratório de Análises de Compostos Orgânicos e Metais. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Escola de Química e Alimentos. Laboratório de Análises de Compostos Orgânicos e Metais. Rio Grande, RS, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Escola de Química e Alimentos. Laboratório de Ciência de Alimentos. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Instituto de Ciências Biológicas. Rio Grande, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande. Programa de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas, Fisiologia Animal Comparada. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Instituto de Ciências Biológicas. Rio Grande, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande. Programa de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas, Fisiologia Animal Comparada. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Escola de Química e Alimentos. Laboratório de Ciência de Alimentos. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Programa de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas, Fisiologia Animal Comparada. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Escola de Química e Alimentos. Laboratório de Análises de Compostos Orgânicos e Metais. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Instituto de Ciências Biológicas. Rio Grande, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande. Programa de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas, Fisiologia Animal Comparada. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Escola de Química e Alimentos. Laboratório de Análises de Compostos Orgânicos e Metais. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Escola de Química e Alimentos. Laboratório de Análises de Compostos Orgânicos e Metais. Rio Grande, RS, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Escola de Química e Alimentos. Laboratório de Ciência de Alimentos. Rio Grande, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Instituto de Ciências Biológicas. Rio Grande, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande. Programa de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas, Fisiologia Animal Comparada. Rio Grande, RS, Brasil.
Resumen en ingles
Onion (Allium cepa) is being studied as a potential anticancer agent, but little is known regarding its effect in multidrug resistance (MDR) cells. In this work, the cytotoxicity of crude onion extract (OE) and fractioned extract (aqueous, methanolic and ethyl acetate), as well as some onion compounds (quercetin and propyl disulfide) were evaluated in Lucena MDR human erythroleukemic and its K562 parental cell line. The capacity of OE to induce apoptosis and/or necrosis in these cells, the possible participation of oxidative stress and DNA damage were also assessed. Similar sensitivities were obtained for both tumoral cells, however only OE caused significant effects in the cells. In K562 cells, a significant increase of apoptosis was verified while the Lucena cells experienced a significant increase of necrosis. An antioxidant capacity was verified for OE discarding oxidative damage. However, OE provoked similar significant DNA damage in both cell lines. Thus, the OE capacity to overcome the MDR phenotype suggests anti-MDR action of OE.
Palabras clave en portugues
antioxidanteapoptose e / ou necrose
Danos no DNA
Fenótipo MDR
célula tumoral
cebola (Allium cepa)
Palabras clave en ingles
antioxidantapoptosis and/or necrosis
DNA damage
MDR phenotype
onion (Allium cepa)
tumoral cell
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