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- IOC - Artigos de Periódicos [12841]
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EVALUATION OF CHEMICAL COMPOSITION AND ANTILEISHMANIAL AND ANTITUBERCULOSIS ACTIVITIES OF ESSENTIAL OILS OF PIPER SPECIES
Author
Bernuci, Karine Zanoli
Iwanaga, Camila Cristina
Fernandez-Andrade, Carla Maria Mariano
Lorenzetti, Fabiana Brusco
Santos, Eduardo Caio Torres
Faiões, Viviane dos Santos
Gonçalves, José Eduardo
Amaral, Wanderlei do
Deschamps, Cícero
Scodro, Regiane Bertin de Lima
Cardoso, Rosilene Fressatti
Baldin, Vanessa Pietrowski
Cortez, Diógenes Aparício Garcia
Iwanaga, Camila Cristina
Fernandez-Andrade, Carla Maria Mariano
Lorenzetti, Fabiana Brusco
Santos, Eduardo Caio Torres
Faiões, Viviane dos Santos
Gonçalves, José Eduardo
Amaral, Wanderlei do
Deschamps, Cícero
Scodro, Regiane Bertin de Lima
Cardoso, Rosilene Fressatti
Baldin, Vanessa Pietrowski
Cortez, Diógenes Aparício Garcia
Affilliation
Universidade Estadual de Maringá. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Maringá, PR, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Bioquímica de Tripanosomatídeos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Bioquímica de Tripanosomatídeos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
UniCesumar. Mestrado em Tecnologias Limpas e Mestrado em Promoção da Saúde. Maringá, PR, Brasil / Instituto Cesumar de Ciências, Tecnologia e Inovação. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Federal do Paraná. Departamento de Fitotecnia e Fitossanitaríssimo. Setor de Ciências Agrárias. Curitiba, PR, Brasil.
Universidade Federal do Paraná. Departamento de Fitotecnia e Fitossanitaríssimo. Setor de Ciências Agrárias. Curitiba, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Análises Clínicas e Biomedicina. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Análises Clínicas e Biomedicina. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Análises Clínicas e Biomedicina. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Maringá, PR, Brasil / Instituto Cesumar de Ciências, Tecnologia e Inovação. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Maringá, PR, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Bioquímica de Tripanosomatídeos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Bioquímica de Tripanosomatídeos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
UniCesumar. Mestrado em Tecnologias Limpas e Mestrado em Promoção da Saúde. Maringá, PR, Brasil / Instituto Cesumar de Ciências, Tecnologia e Inovação. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Federal do Paraná. Departamento de Fitotecnia e Fitossanitaríssimo. Setor de Ciências Agrárias. Curitiba, PR, Brasil.
Universidade Federal do Paraná. Departamento de Fitotecnia e Fitossanitaríssimo. Setor de Ciências Agrárias. Curitiba, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Análises Clínicas e Biomedicina. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Análises Clínicas e Biomedicina. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Análises Clínicas e Biomedicina. Maringá, PR, Brasil.
Universidade Estadual de Maringá. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Maringá, PR, Brasil / Instituto Cesumar de Ciências, Tecnologia e Inovação. Maringá, PR, Brasil.
Abstract
Essential oils from fresh Piperaceae leaves were obtained by hydrodistillation and analyzed by gas chromatography mass spectrometry (GC-MS), and a total of 68 components were identified. Principal components analysis results showed a chemical variability between species, with sesquiterpene compounds predominating in the majority of species analyzed. The composition of the essential oil of Piper mosenii was described for the first time. The cytotoxicity of the essential oils was evaluated in peritoneal macrophages and the oils of P. rivinoides, P. arboretum, and P. aduncum exhibited the highest values, with cytotoxic concentration at 50% (CC50) > 200 µg/mL. Both P. diospyrifolium and P. aduncum displayed activity against Leishmania amazonensis, and were more selective for the parasite than for the macrophages, with a selectivity index (SI) of 2.35 and >5.52, respectively. These SI values were greater than the 1 for the standard drug pentamidine. The antileishmanial activity of the essential oils of P. diospyrifolium and P. aduncum was described for the first time. P. rivinoides, P. cernuum, and P. diospyrifolium displayed moderate activity against the Mycobacterium tuberculosis H37Rv bacillus, with a minimum inhibitory concentration (MIC) of 125 µg/mL. These results are relevant and suggests their potential for therapeutic purposes. Nevertheless, further studies are required to explain the exact mechanism of action of these essential oils.
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