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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/17833
Tipo
ArtículoDerechos de autor
Acceso restringido
Fecha del embargo
2030-01-01
Objetivos de Desarrollo Sostenible
02 Fome zero e agricultura sustentável03 Saúde e Bem-Estar
09 Indústria, inovação e infraestrutura
Colecciones
- IOC - Artigos de Periódicos [12835]
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ASSESSMENT OF ANTIOXIDANT ACTIVITY, LIPID PROFILE, GENERAL BIOCHEMICAL AND IMMUNE SYSTEM RESPONSES OF WISTAR RATS FED WITH DAIRY DESSERT CONTAINING LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS LA-5
Autor
Moura, Carolina Soares de
Lollo, Pablo Christiano Barboza
Morato, Priscila Neder
Esmerino, Erick Almeida
Margalho, Larissa Pereira
Santos Junior, Valfredo de Almeida
Coimbra, Pablo Tavares
Capatto, Leandro Pereira
Silva, Marcia Cristina da
Gomes, Aline dos Santos Garcia
Granato, Daniel
Bolini, Helena Maria Andre
Sant'Ana, Anderson de Souza
Cruz, Adriano Gomes da
Farfan, Jaime Amaya
Lollo, Pablo Christiano Barboza
Morato, Priscila Neder
Esmerino, Erick Almeida
Margalho, Larissa Pereira
Santos Junior, Valfredo de Almeida
Coimbra, Pablo Tavares
Capatto, Leandro Pereira
Silva, Marcia Cristina da
Gomes, Aline dos Santos Garcia
Granato, Daniel
Bolini, Helena Maria Andre
Sant'Ana, Anderson de Souza
Cruz, Adriano Gomes da
Farfan, Jaime Amaya
Afiliación
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil / Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Instituto de Tecnologia. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Seropédica, RJ, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Estudos Integrados em Protozoologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Ponta Grossa. Departamento de Engenharia de Alimentos. Ponta Grossa, PR, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil / Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Instituto de Tecnologia. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Seropédica, RJ, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Estudos Integrados em Protozoologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Ponta Grossa. Departamento de Engenharia de Alimentos. Ponta Grossa, PR, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Resumen en ingles
The viability and survival of Lactobacillus acidophilus La5 under in vitro simulated gastrointestinal in probiotic dairy dessert was assessed. In addition, the effects of regular consumption of the dessert (5 g/day) on the lipid profile, immune system, and antioxidant/biochemical status of Wistar rats were also evaluated after 2 weeks of treatment. Adequate counts of L. acidophilus La-5 were observed regards the viability and gastrointestinal conditions. The probiotic dairy dessert was efficient in reducing the LDL-cholesterol, triacylglycerol and increased the HDL-cholesterol in serum. Aspartate amino transferase, alanine aminotransferase, total protein, albumin, heat shock proteins, immune system responses, and blood-cells counts (monocyte, lymphocyte, neutrophil and leucocyte) were not affected (p > 0.05) after 15 days of treatment. Overall, the probiotic dairy dessert may be a viable alternative to enhance the blood lipid profile and could be used to improve the antioxidant defenses.
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