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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/11423
FACTORS ASSOCIATED WITH THE CALIBRATION OF A FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE FOR THE BAMBUÍ PROJECT, BRAZIL
Author
Affilliation
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Departamento de Enfermagem Materno-Infantil e Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brazil/Universidade Federal de Minas Gerais. Grupo de Pesquisas de Intervenções em Nutrição. Belo Horizonte, MG, Brazil
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Núcleo de Estudos sobre Saúde Pública e Envelhecimento. Observatório de Saúde Urbana. Belo Horizonte, MG, Brazil/Universidade Federal de Minas Gerais. Faculdade de Medicina. Departamento de Medicina Preventiva e Social. Belo Horizonte, MG, Brazil
Universidade Estadual Rio de Janeiro. Instituto de Medicina Social. Rio de Janeiro, RJ, Brazil
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Exatas. Departamento de Estatística. Belo Horizonte, MG, Brazil
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Núcleo de Estudos sobre Saúde Pública e Envelhecimento. Observatório de Saúde Urbana. Belo Horizonte, MG, Brazil/Universidade Federal de Minas Gerais. Faculdade de Medicina. Departamento de Medicina Preventiva e Social. Belo Horizonte, MG, Brazil/Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Belo Horizonte, MG, Brazil
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Núcleo de Estudos sobre Saúde Pública e Envelhecimento. Observatório de Saúde Urbana. Belo Horizonte, MG, Brazil/Universidade Federal de Minas Gerais. Faculdade de Medicina. Departamento de Medicina Preventiva e Social. Belo Horizonte, MG, Brazil
Universidade Estadual Rio de Janeiro. Instituto de Medicina Social. Rio de Janeiro, RJ, Brazil
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Exatas. Departamento de Estatística. Belo Horizonte, MG, Brazil
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Núcleo de Estudos sobre Saúde Pública e Envelhecimento. Observatório de Saúde Urbana. Belo Horizonte, MG, Brazil/Universidade Federal de Minas Gerais. Faculdade de Medicina. Departamento de Medicina Preventiva e Social. Belo Horizonte, MG, Brazil/Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Belo Horizonte, MG, Brazil
Abstract
Background: The present study aimed to calibrate a food frequency questionnaire (FFQ) using one 24-h recall (R24) associated with foodstuff replicas.
Methods: Calibration was performed by linear regression. Of a probability sample of 150 individuals (>18 years) of the town of Bambui, 98 completed the study.
Results: The mean age of the participants was 43.8 years and 63.3% were women. The calibration of the FFQ included sex for the estimation of iron, protein and zinc; and an interaction between sex and R24 was significant for vitamin A and cholesterol models. Age contributed to the vitamin C, polyunsaturated fatty acids, proteins and zinc models, and an interaction between age and R24 was significant for protein and zinc.
Conclusions: Calibration coefficients and many interactions in linear regression models revealed important differences between dietary methods, indicating the complexity encountered when combining two methodologies for estimating food intake.
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