Author | Medeiros, Renata Jurema | |
Author | Santos, Lisia Maria Gobbo dos | |
Author | Gonçalves, Jaylei Monteiro | |
Author | Braga, Ana Maria Cheble Bahia | |
Author | Krauss, Thomas Manfred | |
Author | Jacob, Silvana do Couto | |
Access date | 2015-02-20T12:47:04Z | |
Available date | 2015-02-20T12:47:04Z | |
Document date | 2014 | pt_BR |
Citation | MEDEIROS, R. J. et al. Comparison of the nutritional and toxicological reference values of trace elements in edible marine fish species consumed by the population in Rio de Janeiro State, Brazil. Toxicology Reports, v.1, p. 353-359, 2014. | pt_BR |
ISSN | 2214-7500 | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/9517 | |
Language | eng | pt_BR |
Publisher | Elsevier | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
Title | Comparison of the nutritional and toxicological reference values of trace elements in edible marine fish species consumed by the population in Rio De Janeiro State, Brazil | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
DOI | 10.1016/j.toxrep.2014.06.005 | pt_BR |
Abstract | The present study estimated the human daily and weekly intake of inorganic elements due to consumption of fish in Rio de Janeiro state and the associated potential health risks posed by some toxic elements. All samples analyzed had values of Cd and Pb below the Maximum Tolerable Limits of 3.0 mg kg−1 for Pb and 1.0 mg kg−1 for Cd; only Mugil cephalus, Cynoscion leiarchus and Caranx crysos had As concentrations below 1 mg kg−1, maximum limit established by Brazilian legislation. The higher values of Cd and Pb correspond to 0.22%of PTWI and the higher value of As corresponds to 8.6% of PTWI. None of the studied species howed values higher than PTWI. The higher values of Cu EDI found in Pomatomus numida correspond to 33.3% of RDA; Fe in Salmo salar and Genypterus brasiliensis corresponds to 4.3%of EDI; Mn in Sardinella brasiliensis corresponds to 7.4% of EDI; Zn in S. salar corresponds to 13.2% of EDI and Se in S. salar corresponds to 20.6% of EDI. Some species can be a good source of inorganic elements. For risk assessment, it is important to assess specific eating habits of each region to avoid underestimating the data. | en |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública. Centro de Estudos em Saúde do Trabalhador e Ecologia Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública. Centro de Estudos em Saúde do Trabalhador e Ecologia Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Subject | Inorganic Elements | en |
Subject | Health Risk Assessment | en |
Subject | Fish | en |
Subject | Seafood Safety | en |
Subject | Chemical Contaminants | en |
Subject | Essential Elements | en |
DeCS | Alimentos Marinhos | pt_BR |
DeCS | Contaminação de Alimentos | pt_BR |
DeCS | Contaminação Química | pt_BR |
DeCS | Vigilância Sanitária | pt_BR |