Author | Ell, Erica | |
Author | Ubarana, Juliana Amorim | |
Access date | 2023-08-16T22:41:41Z | |
Available date | 2023-08-16T22:41:41Z | |
Document date | 2022 | |
Citation | ELL, Erica; UBARANA, Juliana. Sistemas alimentares, o cozinhar, o comer e a cultura. Revista de Alimentação e Cultura das Américas, [Brasília], v. 3, n. 2, p. 176-188, ago./dez, 2022. | en_US |
ISSN | 2596-3082 | en_US |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/60133 | |
Abstract in Portuguese | Este ensaio tem como objetivo realizar um percurso reflexivo sobre a relação entre os sistemas alimentares contemporâneos, o cozinhar e o comer.Na sociedade atual comer consiste na importante atitude de indagar de onde vem o que comemos, como, em que condições foi produzida e elaborada a refeição. Significa ainda a necessidade de tomarmos o controle de nossos hábitos alimentares a partir da cultura na qual estamos inseridos para decidir o que oucomo se cultiva e o que se quer comprar e comer. Inferir sobre essas questões à mesa é essencial para exercitar nossa soberania alimentar e transformar esse movimento em uma ação política e não apenas delegar aoutros a decisão e o domínio sobre a comida que está disponível no nosso prato no dia-a-dia.A superação dos problemas alimentares gerados pelosSistemasAlimentares hoje, requer a promoção da agroecologia, abrir espaços, a mente e o coração para outras viasde desenvolvimento e também o estabelecimento de políticas que orientem parasistemas alimentares social e ambientalmente sustentáveis. | en_US |
Language | por | en_US |
Publisher | Fiocruz Brasília | en_US |
Rights | open access | en_US |
MeSH | Food Security | en_US |
Subject in Portuguese | Sistemas alimentares | en_US |
Subject in Portuguese | Comida | en_US |
Subject in Portuguese | Cultura alimentar | en_US |
Subject in Portuguese | Agroecologia | en_US |
Subject in Portuguese | Segurança alimentar e nutricional | en_US |
Title | Sistemas alimentares, o cozinhar, o comer e a cultura | en_US |
Alternative title | Food systems, cooking, eating and culture | en_US |
Alternative title | Sistemas alimentarios, cocina, alimentación y cultura | en_US |
Type | Article | en_US |
DOI | 10.35953/raca.v3i2.139 | |
Abstract | This essay aims to reflect on the relationship between contemporary food systems, cooking and eating. In today's society, eating consists of the important attitude of asking where what we eat comes from, how, under what conditions the meal was produced and prepared. It also means the need to take control overour eating habits from the culture in which we are inserted to decide what or how to grow and what we want to buy and eat. Tackling these issues at the table is essential to exerciseourfood sovereignty and transform this movement into a political action and not just delegate to others the decision and control over the food that is available inour plates daily. Overcoming the food problems generated by Food Systems today requires the promotion of agroecology, opening spaces, minds and hearts to other development paths and also establishingpoliciesthat guide socially and environmentally sustainable food systems. | en_US |
xmlui.metadata.dc.description.abstractes | Este ensayo tiene como objetivo reflexionar sobre la relación entre los sistemas alimentarios contemporáneos, cocinar y comer. En la sociedad actual, comer consiste en la importante actitud de preguntarse de dónde viene lo que comemos, cómo, en qué condiciones se produjo y preparó la comida. Significa también la necesidad de tomar el control de nuestros hábitos alimentarios desde la cultura en la que estamos insertos para decidir qué o cómo cultivar y qué queremos comprar y comer. Inferir sobre estos temas en la mesa es fundamental para ejercer nuestra soberanía alimentaria y transformar este movimiento en una acción política y no solo delegar en otros la decisión yel control sobre los alimentos que están disponibles en nuestro plato a diario. La superación de los problemas alimentarios que generan los Sistemas Alimentarios hoy requiere de la promoción de la agroecología, abriendo espacios, mentes y corazones a otroscaminos de desarrollo y también el establecimiento de políticas que orienten sistemas alimentarios social y ambientalmente sustentables. | en_US |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Gerência Regional de Brasilia. Programa de Alimentação, Nutrição e Cultura. Brasília, DF, Brasil. | en_US |
Subject | Food systems | en_US |
Subject | Food | en_US |
Subject | Agroecology | en_US |
Subject | Food and nutrition security | en_US |
Subject | Food culture | en_US |
Subject in Spanish | Sistemas alimentarios | en_US |
Subject in Spanish | Comida | en_US |
Subject in Spanish | Cultura de la comida | en_US |
Subject in Spanish | Agroecología | en_US |
Subject in Spanish | Seguridad alimentaria y nutricional | en_US |
DeCS | Sistema Alimentar | en_US |
DeCS | Alimentos, Dieta e Nutrição | en_US |
DeCS | Cultura | en_US |
DeCS | Segurança Alimentar | en_US |