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2023
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INTERACTIONS BETWEEN MERCURY AND ENVIRONMENTAL FACTORS: A CHEMOMETRIC ASSESSMENT IN SEAFOOD FROM AN EUTROPHIC ESTUARY IN SOUTHEASTERN BRAZIL
Author
Affilliation
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Tecnologia de Alimentos.Centro de Laboratório Analítico e Molecular. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Ciência Alimentar. Rio de Janeiro, RJ. Brasil / Universidade Federal da Paraíba. Departamento de Zootecnia. Centro de Ciências Agrárias. PB, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Ciência Alimentar. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Departamento de Ecologia e Recursos Marinhos. Laboratório de Ictiologia Teórica e Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Socioambiental Sustentável. Laboratório de Ecologia Aplicada. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Centro de Laboratório Analítico e Molecular. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Ciência Alimentar. Rio de Janeiro, RJ. Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Ciência Alimentar. Rio de Janeiro, RJ. Brasil / Universidade Federal da Paraíba. Departamento de Zootecnia. Centro de Ciências Agrárias. PB, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Ciência Alimentar. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Departamento de Ecologia e Recursos Marinhos. Laboratório de Ictiologia Teórica e Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Socioambiental Sustentável. Laboratório de Ecologia Aplicada. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Centro de Laboratório Analítico e Molecular. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Ciência Alimentar. Rio de Janeiro, RJ. Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Guanabara Bay (GB) is an estuary in Brazil, constantly the target of pollutants, such as mercury (Hg). Thus, our
study aimed to evaluate (i) total mercury (THg) content in shrimp and squid species from GB; (ii) associate THg
content to contamination in swimming crabs; (iii) explore potential differences between species, and size; (iv)
correlate abiotic water data to the determined THg contents; (v) verify if Hg concentrations are below acceptable
limits. Swimming crabs showed greater Hg contamination compared to other species. For shrimp only biometric
variables are related to Hg, while for squid, only abiotic. Only squids did not show a correlation between Hg and
animal size. Finally, the detected Hg values are below the tolerable limits established by legislations. Our results
indicate that the dynamics of Hg contamination differs between groups and that further studies are needed to
elucidate the mechanisms that affect bioaccumulation in different species.
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