Author | Oliveira-Costa, Mariella Silva de | |
Author | Costa, Deivson Rayner Teixeira da | |
Author | Renaud, Lise | |
Author | Mendonça, Ana Valéria Machado | |
Access date | 2021-02-19T14:12:43Z | |
Available date | 2021-02-19T14:12:43Z | |
Document date | 2020 | |
Citation | OLIVEIRA-COSTA, Mariella Silva de et al. Healthy eating in the press: using Morin-chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper. Brazilian Jornalism Research, Brasília, v. 16, n. 1, p. 28-45, abr. 2020. | pt_BR |
ISSN | 1981-9854 | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/46106 | |
Abstract in Portuguese | A pesquisa avalia a aplicabilidade do método canadense de análise de
conteúdo de Morin-Chartier em textos sobre saúde e alimentação, apresentados pelo
jornal popular brasileiro O Dia, entre janeiro de 2014 e julho de 2015. A análise se
baseia no registro das unidades da informação na imprensa que tratam sobre o tema
alimentação, e avaliação de sua frequência em diferentes categorias com produção e
uso de software específico. O método possibilitou que diferentes assuntos no mesmo
texto fossem categorizados e classificados distintamente, minimizando falhas. Dos 341
textos jornalísticos coletados, extraiu-se 1.668 unidades da informação, observando
enfoque em recomendações e efeitos dos alimentos, com maior presença dos in natura
em detrimento dos ultraprocessados. A origem dos textos é nacional e as fontes,
quando identificadas, são especializadas, em sua maioria. O engajamento dos textos
é favorável à saúde. | pt_BR |
Language | eng | pt_BR |
Publisher | Universidade de Brasília. Faculdade de Comunicação | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
MeSH | Diet, Healthy | pt_BR |
MeSH | Health Communication | pt_BR |
MeSH | Journalism | pt_BR |
Subject in Portuguese | Comunicação e saúde | pt_BR |
Subject in Portuguese | Saúde na comunicação de massa | pt_BR |
Subject in Portuguese | Jornalismo | pt_BR |
Subject in Portuguese | Metodologia | pt_BR |
Subject in Portuguese | Análise de conteúdo | pt_BR |
Title | Healthy eating in the press: using Morin-chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper | pt_BR |
Alternative title | Alimentação saudável na imprensa: uso da metodologia de análise de conteúdo de Morin-Chartier em um jornal brasileiro | pt_BR |
Alternative title | Alimentación saludable en la prensa: el uso de la metodología de análisis de contenido de Morin-Chartier en un periódico brasileño | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
DOI | 10.25200/BJR.v16n1.2020.1104 | |
Abstract | This paper evaluates if Morin-Chartier’s content analysis, when adapted to
Portuguese, can successfully be applied to texts on health and diet published in a Brazilian
newspaper. This is a cross-section study. The texts were collected from the Brazilian
newspaper O Dia between January 2014 and July 2015. Texts written on the subject of health
and diet were analyzed, and specific software was used to evaluate how often they appeared
in various categories. The method demonstrably categorizes and classifies different subjects
within a single text, and thus helping to minimize any errors. A total of 1.668 information
units were extracted from a collection of 341 journalistic texts. These information units
focused on the effects foods have on the body and recommendations for which foods to
consume. Most of these foods were in natura but there were some ultra-processed as well.
The texts are taken from the Brazilian press, and the sources, when identified, are specialists
on the subject. The texts are written with the intent to promote health. | pt_BR |
xmlui.metadata.dc.description.abstractes | La investigación adapta al português y evalua la aplicabilidade de um
método canadiense de análisis de contenido de Morin Chartier, en textos sobre salud
y alimentación presentados por um periódico popular brasileño, O Dia, entre enero de
2014 y julio de 2015. La análisis es basada en el registro de las unidades de información
que hablan del tema alimentación, e evaluación de su frecuencia de diferentes categorías
con producción y uso de software específico. La metodología posibilita que diferentes
temas en un mesmo texto sean categorizados y clasificados distintamente, minimizando
fallas. De los 341 artículos, se observó 1.668 unidades de la información, observando
el foco en las recomendaciones y efectos de los alimentos, com más frecuencia de los
alimentos naturales. La origen de los textos es brasileña, y las fuentes identificadas son
en gran parte, especializadas; el engajamento de los textos es favorable a la salud. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Fiocruz Brasília. Brasília, DF, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade de Brasília. Brasília, DF, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Université du Quebec à Montreal. Montreal, QC, Canadá. | pt_BR |
Affilliation | Universidade de Brasília. Brasília, DF, Brasil. | pt_BR |
Subject | Health and communication | pt_BR |
Subject | Health in mass media | pt_BR |
Subject | Journalism | pt_BR |
Subject | Methodology | pt_BR |
Subject | Content analysis | pt_BR |
Subject in Spanish | Comunicación y salud | pt_BR |
Subject in Spanish | Medios de comunicación | pt_BR |
Subject in Spanish | Periodismo | pt_BR |
Subject in Spanish | Metodología | pt_BR |
Subject in Spanish | Análisis de contenido | pt_BR |
DeCS | Dieta Saudável | pt_BR |
DeCS | Comunicação em Saúde | pt_BR |
DeCS | Jornalismo | pt_BR |