Author | Abreu, Dirce de | |
Author | Moraes, Luiz Antônio de | |
Author | Nascimento, Edinalva Neves | |
Author | Oliveira, Rita Aparecida de | |
Access date | 2020-04-29T16:40:06Z | |
Available date | 2020-04-29T16:40:06Z | |
Document date | 2011 | |
Citation | ABREU, Dirce de et al. A produção da cana-de-açúcar no Brasil e a saúde do trabalhador rural. Revista Brasileira de Medicina do Trabalho, São Paulo, v. 9, n. 2., p. 49-61, 2011. | pt_BR |
ISSN | 2447-0147 | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/41034 | |
Description | Edinalva Neves Nascimento - Autora vinculada à Fiocruz Brasília/UNA-SUS, mas não consta à informação no documento. | pt_BR |
Abstract in Portuguese | Contexto: A produção da cana-de-açúcar no país tem aumentado significativamente, no entanto, são questionadas as condições básicas de saúde dos trabalhadores rurais envolvidos na lavoura. Objetivo: Investigar o avanço na produção da cana, bem como os efeitos sobre a saúde do trabalhador rural. Métodos: Foi feita uma busca de artigos em bases de dados científicas, utilizando-se os termos “cana-de-açúcar”, “cortador de cana”, “trabalhador rural”, “queimada da cana”, de forma associada, além de consultas em acervos bibliográficos. Resultados: Os resultados mostraram que o Brasil é um dos maiores produtores de cana-de-açúcar no mundo. No entanto, identificou-se comprometimento no meio ambiente e na saúde do trabalhador. Conclusões: Fiscalizações e medidas governamentais precisam ser realizadas para minimizar os efeitos negativos identificados. | pt_BR |
Language | por | pt_BR |
Publisher | Associação Nacional de Medicina do Trabalho | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
MeSH | Saccharum | pt_BR |
MeSH | Occupational Health | pt_BR |
MeSH | Occupational Medicine | pt_BR |
Subject in Portuguese | Saccharum | pt_BR |
Subject in Portuguese | Saúde do trabalhador | pt_BR |
Subject in Portuguese | Medicina do trabalho | pt_BR |
Title | A produção da cana-de-açúcar no Brasil e a saúde do trabalhador rural | pt_BR |
Alternative title | Brazilian sugar cane production and rural worker´s health | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
Abstract | Background: The sugar cane production in the country has been raising significantly; however, the rural workers basic health conditions involved in the farming are questioned. Objective: This theoretical paper aimed to investigate the advances in the sugar cane production, as well as its effects on the rural worker health. Methods: A search of articles on scientific database was performed, under the terms “sugarcane”, “cane mower”, “rural workers”, “bonfire”, in an associate manner, besides bibliographical heap consult. Results: The results have shown that Brazil is one of the biggest sugarcane producers in the world. However, an environment and health worker compromising was identified. Conclusions: Supervisions and governmental measures must be accomplished to mineralize the negative effects ientified. | pt_BR |
Affilliation | Universidade do Oeste Paulista. Presidente Prudente, SP, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade do Oeste Paulista. Presidente Prudente, SP, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. Marília, SP, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Fiocruz Brasília. Universidade Aberta do Sistema Único de Saúde. Brasília, DF, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade do Oeste Paulista. Presidente Prudente, SP, Brasil. | pt_BR |
Subject | Saccharum | pt_BR |
Subject | Occupational health | pt_BR |
Subject | Occupational medicine | pt_BR |
DeCS | Saccharum | pt_BR |
DeCS | Saúde do Trabalhador | pt_BR |
DeCS | Trabalhadores Rurais | pt_BR |
DeCS | Medicina do Trabalho | pt_BR |