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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/32580
ANTHOCYANINS IN INFLORESCENCES OF TARENAYA ROSEA (VAHL EX DC.) SOARES NETO & ROALSON (CLEOMACEAE)
Tarenaya Rosea
Cyaniding
Medicinal Plant
Peonidin
Restingas
Author
Affilliation
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Biologia Roberto Alcantara Gomes. Núcleo de Biotecnologia Vegetal. Departamento de Biologia Vegetal. Laboratório de Biotecnologia de Plantas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Biologia Roberto Alcantara Gomes. Núcleo de Biotecnologia Vegetal. Departamento de Biologia Vegetal. Laboratório de Biotecnologia de Plantas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Biologia Roberto Alcantara Gomes. Núcleo de Biotecnologia Vegetal. Departamento de Biologia Vegetal. Laboratório de Biotecnologia de Plantas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Biologia Roberto Alcantara Gomes. Núcleo de Biotecnologia Vegetal. Departamento de Biologia Vegetal. Laboratório de Biotecnologia de Plantas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Biologia Roberto Alcantara Gomes. Núcleo de Biotecnologia Vegetal. Departamento de Biologia Vegetal. Laboratório de Biotecnologia de Plantas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
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Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Biologia Roberto Alcantara Gomes. Núcleo de Biotecnologia Vegetal. Departamento de Biologia Vegetal. Laboratório de Biotecnologia de Plantas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Biologia Roberto Alcantara Gomes. Núcleo de Biotecnologia Vegetal. Departamento de Biologia Vegetal. Laboratório de Biotecnologia de Plantas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
Anthocyanins are plant pigments of economic interest, due to their use as natural colorants, as well as their pharmacological application. Analysis of inflorescences of Tarenaya rosea (Vahl ex DC.) Soares Neto & Roalson by high performance liquid chromatography coupled to diode array detector and electrospray ionization mass spectrometry (HPLC-DAD/ESIMS) revealed the presence of acylated cyanidins and a peonidin. Ten anthocyanins acylated with p-coumaric, caffeic, ferulic, sinapic or p-hydroxybenzoic acid were detected. The major peak was identified as cyanidin 3-(p-coumaroyl)(p-coumaroyl) diglucoside-5-glucoside. Two anthocyanins, (cyanidin 3-(p-hydroxybenzoyl) diglucoside-5-glucoside and cyanidin 3-(glycopyranosyl-caffeoyl) diglucoside-5-glucoside), were detected only in the inflorescences when compare to other analyses previously performed with the species. The study of the anthocyanin content in plant species is an important step in the development of strategies for the commercial exploitation of these pigments. The results obtained in the present work showed the diversity of anthocyanins in the inflorescences of T. rosea.
Keywords in Portuguese
Acylated AnthocyaninsTarenaya Rosea
Cyaniding
Medicinal Plant
Peonidin
Restingas
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