Author | Silva, Pâmela Souza | |
Author | Viccini, Lyderson Facio | |
Author | Singulani, Junya de Lacorte | |
Author | Siqueira Filho, Ezequias Pessoa de | |
Author | Zani, Carlos Leomar | |
Author | Alves, Tânia Maria Almeida | |
Access date | 2018-07-30T14:20:53Z | |
Available date | 2018-07-30T14:20:53Z | |
Document date | 2010 | |
Citation | SILVA, Pâmela S. et al. Chemical composition of the essential oil and hexanic fraction of Lippia and Lantana species. Rev. bras. farmacogn., v. 20, n. 6, p. 843-849, 2010. | pt_BR |
ISSN | 0102-695X | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/27709 | |
Abstract in Portuguese | Foi realizada a comparação entre dois métodos de extração dos compostos voláteis obtidos de seis espécies de Verbenaceae, coletadas na Serra do Cipó, Minas Gerais, Brasil. Os óleos essenciais e as frações hexanica obtidos das folhas de duas espécies de Lantana e quatro espécies de Lippia, coletadas em duas diferentes estações do ano, foram analisados por CG/EM. Grande número de constituintes foi identificado nas amostras oriundas dos dois métodos de extração e o componente majoritário para a maior parte das espécies foi o β-cariofileno, seguido pelo germacreno D, biciclogermacreno e α-pineno. Para os dois gêneros estudados, foram observadas pequenas diferenças na composição do óleo essencial e fração hexânica. Esses resultados sugerem que a análise da fração hexânica pode ser usada para identificar os componentes voláteis majoritários dessas espécies, além de ser uma técnica alternativa para a análise dos compostos voláteis presentes no óleo essencial, uma vez que ambos mostraram composição similar. | pt_BR |
Language | eng | pt_BR |
Publisher | Sociedade Brasileira de Farmacognosia | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
Subject in Portuguese | Lippia | pt_BR |
Subject in Portuguese | Lantana | pt_BR |
Subject in Portuguese | Verbenaceae | pt_BR |
Subject in Portuguese | óleo essencial | pt_BR |
Subject in Portuguese | fração hexânica | pt_BR |
Subject in Portuguese | CG/EM | pt_BR |
Title | Chemical composition of the essential oil and hexanic fraction of Lippia and Lantana species. | pt_BR |
Alternative title | Composição química do óleo essencial e fração hexânica de espécies de Lippia e Lantana | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
DOI | 10.1590/S0102-695X2010005000040 | |
Abstract | A comparison between two extraction approaches of volatiles compounds from six species of Verbenaceae collected at Serra do Cipó, Minas Gerais, Brazil was done. The essential oil and hexanic fraction of leaves from two Lantanaand four Lippia species collected in two different seasons were analyzed by GC/MS. Among various identified compounds from both extraction methods the majority of species showed major amounts of β-caryophyllene followed by germacrene D, bicyclogermacrene and α-pinene. Few differences were observed between the composition of essential oil and the hexanic fraction regarding the two studied genera. These results suggest that the analysis of hexanic fraction can be used, as an alternative way, to analyze the volatile compounds of the essential oil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Juiz de Fora Departamento de Biologia. Juiz de Fora, MG, Brazil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Juiz de Fora Departamento de Biologia. Juiz de Fora, MG, Brazil | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Juiz de Fora Departamento de Biologia. Juiz de Fora, MG, Brazil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte,MG, Brazil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte,MG, Brazil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte,MG, Brazil. | pt_BR |
Subject | Lippia | pt_BR |
Subject | Lantana | pt_BR |
Subject | Verbenaceae | pt_BR |
Subject | essential oil | pt_BR |
Subject | hexanic fraction | pt_BR |
Subject | GC/MS | pt_BR |