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2030-01-01
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- IOC - Artigos de Periódicos [12488]
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CHANGES IN THE SMALL INTESTINE OF SCHISTOSOMA MANSONI-INFECTED MICE FED A HIGH-FAT DIET
Infecção experimental
Intestino
Colesterol
Morfologia
Morfometria
Histopatologia
experimental infection
gut
cholesterol
histopathology
morphometry
morphology
Author
Affilliation
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Faculdade de Ciências Médicas. Departamento de Microbiologia, Imunologia e Parasitologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Faculdade de Ciências Médicas. Departamento de Patologia e Laboratórios. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Helmintos Parasitos de Vertebrados. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Faculdade de Ciências Médicas. Departamento de Patologia e Laboratórios. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Faculdade de Ciências Médicas. Departamento de Microbiologia, Imunologia e Parasitologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Helmintos Parasitos de Vertebrados. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Faculdade de Ciências Médicas. Departamento de Patologia e Laboratórios. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Faculdade de Ciências Médicas. Departamento de Microbiologia, Imunologia e Parasitologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
The consumption of a high-fat diet modifies both the morphology of the small intestine and experimentally tested effects of schistosomiasis mansoni. However, whether a schistosomiasis infection associated with a high-fat diet causes injury to the small intestine has never been investigated. Mice were fed either a high-fat or a standard-fat diet for 6 months and were then infected with Schistosoma mansoni cercariae. Physical characteristics of the intestinal tissue (mucosal thickness, small intestinal villi length and height, and abundance of goblet cells and enterocytes on the villous surface) and the distribution of granulomas along the intestinal segments and their developmental stage were measured at the time of sacrifice (9 or 17 weeks post-infection). The group fed a high-fat diet exhibited different granuloma stages, whereas the control group possessed only exudative granulomas. The chronically infected mice fed a high-fat diet exhibited higher granuloma and egg numbers than the acutely infected group. Exudative, exudative/exudative-productive and exudative-productive granulomas were present irrespective of diet. Computer-aided morphometric analysis confirmed that villus length, villus width, muscular height and submucosal height of the duodenal and jejunal segments were affected by diet and infection. In conclusion, a high-fat diet and infection had a significant impact on the small intestine morphology and morphometry among the animals tested.
Keywords in Portuguese
Esquistossomose mansoniInfecção experimental
Intestino
Colesterol
Morfologia
Morfometria
Histopatologia
Keywords
Schistosoma mansoniexperimental infection
gut
cholesterol
histopathology
morphometry
morphology
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