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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/13828
ENDOPHYTIC FUNGAL COMPOUNDS ACTIVE AGAINST CRYPTOCOCCUS NEOFORMANS AND C. GATTII.
Antifungal Agents/pharmacology
Cluster Analysis
Cryptococcus gattii/drug effects
DNA, Fungal/genetics
Endophytes/chemistry
Author
Pereira, Cristiane Bigatti
Oliveira, Djalma Menezes de
Hughes, Alice Ferreira da Silva
Kohlhoff, Markus
Vieira, Mariana de Lourdes Almeida
Vaz, Aline Bruna Martins
Ferreira, Mariana Costa
Carvalho, Camila Rodrigues de
Rosa, Luiz Henrique
Rosa, Carlos Augusto
Alves, Tânia Maria Almeida
Zani, Carlos Leomar
Johann, Susana
Cota, Betania Barros
Oliveira, Djalma Menezes de
Hughes, Alice Ferreira da Silva
Kohlhoff, Markus
Vieira, Mariana de Lourdes Almeida
Vaz, Aline Bruna Martins
Ferreira, Mariana Costa
Carvalho, Camila Rodrigues de
Rosa, Luiz Henrique
Rosa, Carlos Augusto
Alves, Tânia Maria Almeida
Zani, Carlos Leomar
Johann, Susana
Cota, Betania Barros
Affilliation
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia. Departamento de Química e Exatas. Jequié, BA, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia. Departamento de Química e Exatas. Jequié, BA, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Abstract
Infections with Cryptococcus are invasive mycoses associated with significant morbidity and mortality, mainly in immunosuppressed patients. Several drugs have been introduced to combat these opportunistic infections. However, resistance of this organism to antifungal drugs has increased, causing difficulties in the treatment. The goal of this work was to evaluate the antifungal activity of ethanol extracts from endophytic fungi isolated from plants collected from different Brazilian ecosystems and to perform the fractionation of the most promising extract. Four-hundred fungal extracts were investigated by microdilution broth assays against Cryptococcus neoformans and Cryptococcus gattii at a concentration of 500 μg ml(-1). Among them, the extract of Mycosphaerella sp. UFMGCB 2032, an endophytic fungus isolated from the plant Eugenia bimarginata DC. (Myrtaceae) exhibited outstanding antifungal activity against C. neoformans and C. gattii, with MIC values of 31.2 μg ml(-1) and 7.8 μg ml(-1), respectively. The fractionation of this extract using liquid-liquid partitioning and semi-preparative HPLC afforded two eicosanoic acids with antifungal activity, compound 1, (2S,3R,4R)-(E)-2-amino-3,4-dihydroxy-2-(hydroxymethyl)-14-oxoeicos-6,12-dienoic acid with MIC values ranging from 1.3-2.50 μg ml(-1), and compound 2, known as myriocin, with MIC values of 0.5 μg ml(-1) against C. neoformans and C. gattii. These compounds are reported for the first time in the Mycosphaerella genus.
Keywords
Antifungal AgentsAntifungal Agents/pharmacology
Cluster Analysis
Cryptococcus gattii/drug effects
DNA, Fungal/genetics
Endophytes/chemistry
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