Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/12342
PRESENÇA DE MATÉRIAS ESTRANHAS EM ERVA-DOCE, PIMPINELLA ANISUM L.
Chás de Ervas
Pimpinella
Controle de Qualidade
Boas Práticas de Fabricação
Alternative title
Presence of foreign matter in anise, Pimpinella anisum L.Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
A palavra “chá” é usada popularmente no Brasil como sinônimo de infusão de frutos, folhas, raízes ou ervas como camomila, hortelã, erva-doce, capim-cidreira. A Resolução da Diretoria Colegiada RDC nº 277/2005
define “chá” como “o produto constituído de uma ou mais partes de espécie(s) vegetal(is) inteira(s), fragmentada(s) ou moída(s), com ou sem fermentação, tostada(s) ou não”. O produto deve ser designado como “chá”, seguido do nome comum da espécie vegetal utilizada. O Codex Alimentarius considera crianças e idosos grupos de risco quanto à presença de matérias estranhas em alimentos. O presente estudo teve como
objetivo avaliar a qualidade, através da pesquisa de matérias estranhas, de dez marcas de “chás” da espécie vegetal Pimpinella anisum L. oferecidas no mercado varejista do Rio de Janeiro. Foram utilizadas as metodologias para alimentos da Association of Official Analytical Chemists de 2010 e para droga vegetal da Farmacopeia Brasileira de 2010. Das onze marcas, seis apresentaram presença de matérias estranhas acima
de 2%, conforme estabelecido na Farmacopeia Brasileira. Em todas as amostras foram detectadas a presença de terra e areia indicativas de falhas das Boas Práticas pelas legislações específicas.
Abstract
the word “tea” is popularly used in Brazil as a synonym for the infusion of fruits, leaves, roots, or herbs, such as chamomile, mint, fennel, and lemongrass. the Collegiate Board Resolution (RDC No. 277/2005) defines “tea” as a product consisting of one or more parts of plant species, whole, fragmented, or ground, with or without fermentation, and toasted or untoasted. the product must be designated as “tea,” followed by the common name of the plant species used. The Codex Alimentarius defines children and the elderly as risk groups for the presence of foreign matter in food. this study aims to evaluate the
quality of tea offered in a retail market of rio de Janeiro through a research on foreign
matter present in ten brands of tea produced from the plant species Pimpinella anisum
L. The study was performed using the Food methodologies from the Association of Official Analytical Chemists, 2010 and for plant drug from the Brazilian Pharmacopoeia, 2010. Six of the eleven brands presented more than 2% of extraneous matter, the limit established in the Brazilian Pharmacopoeia. in all samples was detected the presence of soil and sand, indicating failures in Good Manufacturing Practices as described in the specific legislation.
DeCS
Contaminação de AlimentosChás de Ervas
Pimpinella
Controle de Qualidade
Boas Práticas de Fabricação
Share