Author | Singulani, Junya de Lacorte | |
Author | Silva, Pâmela Souza | |
Author | Raposo, Nádia Rezende Barbosa | |
Author | Siqueira Filho, Ezequias Pessoa de | |
Author | Zani, Carlos Leomar | |
Author | Alves, Tânia Maria Almeida | |
Author | Viccini, Lyderson Facio | |
Access date | 2015-08-13T16:02:52Z | |
Available date | 2015-08-13T16:02:52Z | |
Document date | 2012 | |
Citation | SINGULANI, Junya de Lacorte e al. Chemical composition and antioxidant activity of Lippia species. Journal of Medicinal Plant Research, vol.6, n. 27, p. 4416-4422, 2012. | pt_BR |
ISSN | 1996-0875 | |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/11445 | |
Language | eng | pt_BR |
Publisher | Academic journals | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
Title | Chemical composition and antioxidant activity of Lippia species | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
DOI | 10.5897/JMPR12.533 | |
Abstract | Chemical composition of the hexanic fraction, antioxidant activity (DPPH assay) and total phenolic content (Folin-Ciocalteau assay) of aerial parts of sixteen Lippia species were determined. Hexanic fraction was analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The compounds β- myrcene, limonene, γ-terpinene, linalool, β-caryophyllene, germacrene D, α–copaene, β-bourbunene, β- elemene, aloaromadendrene, bicyclogermacrene, and δ-cadinene appeared in the chemical analysis in most of the Lippia hexanic fraction studied. This fraction showed low radical scavenging activity; however, the ethanolic fraction of Lippia species showed higher radical-scavenging activity than the commercial antioxidant butylated hydroxy toluene (BHT). Total phenolic content of the polar fraction, as gallic acid equivalents, ranged from 105.5 mg/g in Lippia pseudo-thea to 255.4 mg/g in Lippia sericea. The presence of phenolic compounds in the ethanolic fraction of Lippia spp. may also be the major cause of its high radical-scavenging activities. | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Juiz de Fora. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Biologia. Laboratório de Genética. Juiz de Fora, MG, Brasil | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Juiz de Fora. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Biologia. Laboratório de Genética. Juiz de Fora, MG, Brasil | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Juiz de Fora. Faculdade de Farmácia. Núcleo de Pesquisa e Inovação em Ciências da Saúde. Juiz de Fora, MG, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Juiz de Fora. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Biologia. Laboratório de Genética. Juiz de Fora, MG, Brasil | pt_BR |
Subject | Verbenaceae | pt_BR |
Subject | gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) | pt_BR |
Subject | phenolic content | pt_BR |
Subject | antioxidant assay | pt_BR |